Wat is een bivak?

Chiro dat betekent niet alleen zondagnamiddagen onder vrienden en leeftijdsgenoten nieuwe knotsgekke spelletjes ontdekken, maar natuurlijk ook met die vrienden en leeftijdsgenoten op kamp (of in chirotermen ‘bivak’) gaan om eens een bossspel te spelen in een ander bos, met die vrienden in een grote tent te slapen, eens een echt kampvuur mee te maken, elkaar ’s avonds spannende verhalen te vertellen, …!

Elk jaar trekken we naar een ander kampterrein dat op zijn eigen manier geweldig is. Meestal zoeken we een plek op in Limburg, dat dankzij zijn (snel drogende) zandgronden en goed bespeelbare bossen quasi ideaal is, al vormen de Ardennen ook af en toe een zeer welkome gastheer. Op de beginpagina kan u zien waarheen we dit jaar trekken om ons tien dagen lang te laten onderdompelen in een wondere en indrukwekkende wereld.

Wie kan er mee?

Iedereen mag bij ons mee op kamp! Al verwachten we natuurlijk op de eerste plaats onze leden die elke zondagnamiddag trouw naar de chiro komen!

Wat doen we zoal?

Een chirokamp is altijd een mix van activiteiten met de afdeling en enkele activiteiten met de hele groep.

Een aantal vaste dingen die elke dag terugkomen zijn:

  • De opening van de dag met het toneeltje van de leiding, de verdeling van de taken (wie moet er vandaag afwassen/de tent uitkeren/…)
  • De sluiting van de dag: met weer een toneeltje door de leiding, iemand van elke groep die komt vertellen wat ze die dag gedaan hebben, de dienstleiding die de post rondbrengt,…

Wie gaat er allemaal mee op zo’n kamp?

Met 80 jonge mensen gedurende tien dagen ‘op kamp gaan’ vraagt natuurlijk veel voorbereidingen. Daarom is de leiding hier al enkele maanden op voorhand druk mee bezig, maar gelukkig staan zij er niet alleen voor. Zij worden zowel op als voor het kamp met raad en daad bijgestaan door:

  • Onze vaste keukenploeg bestaande uit een 5-6 ouders van (oud)leiding. Zij zijn niet alleen de wakende ogen, zij zorgen er ook voor dat we drie keer per dag van lekker en vers eten voorgeschoteld krijgen.
  • Enkele oud-leiding die zorgen voor de bevoorrading, het onderhoud van het terrein, de foto’s, figureren in een spel, de keuken bijspringen bij het snijden van de groentjes en grootse werkzaamheden,… In het chiro-jargon heten zijn dan ook ‘de dienstleiding’ of ook wel manusjes-van-alles.

Tentenkamp

We leven 10 dagen in tenten: iedere afdeling heeft zijn eigen grote tent waar zij samen met hun leiding slapen. Deze tenten huren wij net zoals de meeste jeugdbewegingen van de Vlaamse gemeenschap. Onze refter is een nog grotere tent.

Water en Elektriciteit

Een gebouw met stromend water/elektriciteit is één van de basisvoorwaarden die wij stellen bij de keuze van onze kampterreinen. In dit gebouw kan onze keukenploeg koken en kunnen wij in geval van slecht weer binnen spelen.

Verlichting

Wij verlichten ons hele terrein altijd met zogenaamde buiten-feestverlichting. Deze is onlangs volledig vernieuwd. Dit wil niet zeggen dat een zaklamp niet meer nodig is!