Veebee

Sven Billiet is de Veebee (of VB) van Chiro Jowen. Sven is sinds zijn 9 jaar verslingerd met Chiro Jowen, en heeft 5 jaar leiding gegeven. Hij is als leerkracht en ICT-coördinator aan het werk in Regina Pacis in Hove.

U kan Sven Billiet bereiken via 03/830.14.61, 0479/21.60.42 of sven [dot] billiet [apestaart] jowen [dot] be. Aarzel zeker niet hem te contacteren als u een vraag hebt of ergens mee zit.

Als je hem vraagt hoe hij zijn taak als Veebee zien, is hetvolgende het antwoord:

Mijn opdracht als VB bestaat erin de leidingsploeg een ruggensteun te geven waarop zij kunnen terugvallen. In eerste instantie uit zich dit, door de communicatie die de leiding onderling voert, op te volgen. Dit mag u zeer ruim interpreteren: gaande van email verkeer tot en met de wekelijkse leidingskringen (= vergadering waar de wekelijkse werking wordt georganiseerd). Het is zeker niet mijn taak om de leidingsploeg te vertellen hoe ze de chiro moeten organiseren. Ik wil hen er eerder op wijzen hoe het gemakkelijker kan, of nog beter zou kunnen gaan. Daarbij kan ik terugvallen op mijn persoonlijke ervaring, maar ook op die van mijn broers (eveneens oud-leiding) , die van mijn ouders (die in hun jonge jaren ook actief waren in de jeugdbeweging) en die van andere bevriende oud-leiding.

Daarbuiten is het ook mijn taak als VB om een beetje contactpersoon te zijn tussen ouders en de leiding, in geval van problemen. Ik hoop natuurlijk dat u met een mogelijk probleem in eerste instantie bij de leiding te rade kan gaan en dat jullie samen tot een oplossing kunnen komen. Indien dit niet kan, of het onderwerp is zo gevoelig dat u er niet mee bij de leiding terecht kan, dan sta ik te uwen dienste. Wij zijn namelijk voorstander van goede communicatie tussen alle partijen!

Wacht dus niet te lang vooraleer het probleem aan te kaarten!

De VB: in het kraaiennest van het chiroschip!

De VB zit hoog en droog in het kraaiennest, hij of zij vaart altijd dezelfde koers als de groep (die onderaan op het dek druk bezig is om het schip varende te houden) maar zal die koers nooit bepalen. De leidingsmensen zijn verantwoordelijk voor het stuur en de zeilen, zij maken uit in welke richting hun schip vaart en zij nemen de VB op al hun tochten mee. De VB heeft dan ook vertrouwen in de bemanning en gelooft in de tocht die hun schip maakt.

Hoewel de VB dus integraal deel uitmaakt van de bemanning en heel goed weet waar de hele crew mee bezig is, staat hij of zij toch een beetje buiten de ploeg. Terwijl iedereen druk over en weer loopt op het dek, staat hij of zij een beetje op afstand toe te kijken. Iedereen weet dan ook dat zij in het kraaiennest terecht kunnen als ze eventjes willen wegvluchten van de drukte beneden en dat zij in het kraaiennest dan eventjes weer op hun positieven kunnen komen.

Natuurlijk heeft ook de kraaiennestpersoon taken! De VB houdt een oogje in’t zeil en ziet vanuit het kraaiennest heel wat zaken die de bemanning beneden niet zo direct opmerkt. Zij hebben immers genoeg werk en zijn vaak zo druk in de weer dat ze bepaalde dingen over het hoofd zien of niet zien aankomen.

Alleen al omdat degene in het kraaiennest een speciaal plaatsje heeft, heeft hij of zij als enige de mogelijkheid om bepaalde dingen te zien. De interessante informatie moet doorgegeven worden aan de bemanning, zodat zij er dan rekening mee kunnen houden bij het bepalen van hun koers. Als er bijvoorbeeld een eiland, een storm of piraten in aantocht zijn, zal de VB de ploeg dadelijk op de hoogte brengen. Zij kunnen dan, als ze willen, de koers bijstellen of het stuur omdraaien. De VB zal echter nooit zelf naar beneden komen om het roer over te nemen. Vol vertrouwen vaart de VB dan ook mee in de richting die de bemanning heeft bepaald!

(bron: Chirojeugd Vlaanderen)