Over Jowen

In 1962 werd het tijd dat er iets gedaan werd voor de jeugd op het Neerland en toen is Chiro Jowen opgericht. Oorspronkelijk was de chiro genoemd naar de parochie; de naam werd er pas in ‘67 aan gegeven. De naam “jowen” staat voor Jongeren Werking Neerland. In deze eerste jaren was het enkel een jongenschiro. 15 jaar later, in 1977, heeft men dan ook een chiro opgericht voor de meisjes. De terreinen werden gemeenschappelijk gebruikt maar de afdelingen bleven steeds gescheiden van elkaar.

De eerste lokalen waren gelegen waar nu Atlas Copco staat. Samen met een deel van het Neerland, werden ook deze lokalen onteigend voor de uitbreiding van de fabriek, in 1969-1970. Na enkele onderhandelingen met Mevr. Moretus, kon de chiro intrekken in onlangs vrijgekomen bunkers (die tijdens de oorlog gediend hadden voor de bouw van vliegtuigmotoren) op het zogenaamde “Vossenholleke”. Dit is het terrein op het Terbekenhof aan de Boomse Steenweg naast de huidige Cardoen-automarkt. In deze bunkers moesten nog wel binnenverbindingen gemaakt worden, waarvoor Atlas Copco materiaal heeft uitgeleend.

In 1980 zorgde uitgelopen Mazout van de stoven voor de eerste brand. We waren dan genoodzaakt een nieuwe locatie te vinden. Er was de keuze tussen een terrein tussen het Geitenpad en de Struisbeek (achter de Kleine Doornstraat) of de huidige locatie.

Hier werden een aantal Jongenslokalen gebouwd. Deze waren echter geen lang leven beschoren, want al in 1981 werden deze in de as gelegd. Daarop zijn 2 reeksen houten lokalen – zowel jongens als meisjes – en een stenen sanitaire blok gebouwd. Al snel zorgde een fikse storm voor de volgende opdoffer: in 1983 waaide het dak van de jongenslokalen weg; dat van de meisjeslokalen werd even opgetild door de wind, maar belandde terug perfect op z’n plek.

In juni 2008 sloeg het noodlot nogmaals dubbel toe: het dak van het stenen gebouw waaide weg, en twee weken later legde een kortsluiting 2 houten lokalen volledig in de as. De chiro kon verder blijven werken met de overige lokalen, maar gezien deze ook hun beste tijd gehad hadden, werde de VZW steuncomité Chiro Jowen opgericht, met als voornaamste doel een robuuste nieuwbouw te zetten.

De terreinen van chiro Jowen werden mee opgenomen in het BPA Neerland, en werden deel van de parkzone “nieuw Neerland”. Een bouwzone voor recreatieve bebouwing werd voorzien. De plannen voor de nieuwbouw werden concreter, en met de nodige privé-steun en subsidie van stad Antwerpen en district Wilrijk, kon een prachtige nieuwbouw-staalconstructie opgetrokken worden, die ingehuldigd werd in januari 2013. Het terrein zelf werd mee opgenomen in aanleg van het park, en zo heraangelegd, met onder andere een groot terras.

Zo blijft de “Jowen” zich door alle problemen doorworstelen, en hebben we nu prachtige lokalen op een prachtig terrein. Al zit de volledige chiro nu in hetzelfde gebouw, het principe blijft nog steeds hetzelfde: de terreinen worden door meisjes en jongens gezamenlijk gebruikt maar de meeste afdelingen blijven gescheiden.

Dezer dagen wordt de 100 leden tellende chiro geleid door 14 leiding die elke week met veel plezier en enthousiasme volledig vrijwillig instaan voor het plezier van deze leden!