Nieuwsbrief over de nieuwe lokalen van Chiro Jowen

Nieuwe lokalen chiro Jowen?

Welkom bij de eerste nieuwsbrief over de nieuwe lokalen van chiro Jowen.

U hebt misschien al gehoord dat een aantal mensen naar aanleiding van de brand van 1 juni de koppen bij elkaar gestoken hebben om werk te maken van nieuwe chirolokalen.

We kunnen en willen dit niet alleen realiseren maar jammer genoeg kunnen we niet altijd iedereen persoonlijk vertellen wat de laatste stand van zaken is. Daarom willen we iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte houden via de website jowen.be/lokalen en via deze nieuwsbrief.

Daarnaast mag je ons natuurlijk altijd aanspreken/bellen/mailen/...

Voorlopig zitten we echter nog in een voorbereidingsfase waarin er (heel) veel papier werk te doen valt, dus deze kunnen we jullie jammer genoeg nog niet aankondigen. Wel hebben we op andere zaken al de handen uit de mouwen gestoken.

Praktische werken

Herstelling dak stenen gebouw

Met vereende krachten werd gezorgd voor het wegnemen van het oude dak dat op het huidige stenen gebouw lag en vorig jaar door een storm grotendeels was weggewaaid. Met de nodige voorbereidingen door de leiding tijdens de werkweek en met de hulp van de firma ATAB werd het tijdens de paasvakantie vervangen door nieuwe roofing. Wij willen de firma ATAB hier dan ook hartelijk voor bedanken!

Foto 1 van het nieuwe dak Foto 2 van het nieuwe dak

Elektriciteit verwarming in meisjeslokalen

Verspreid over twee werkdagen in februari-maart werd door de kerngroep van de vzw een nieuwe aansturing voor de verwarming in de meisjeslokalen voorzien,. Hierdoor is een herhaling van de brand van 1 juni 2008 uitgesloten. Ook de elektriciteitsrekening zal er wel bij varen, doordat de verwarming 's zondags na de chiro automatisch uitschakelt. De verwarmingselementen werden ook gekuist en op een veiligere hoogte gehangen.

Spaanse avond

Dankzij een talrijke opkomst werd ons jaarlijks zuiders eetfestijn dit jaar een echt succes. De opbrengst van deze avond gaat dan ook naar de bouw van de nieuwe lokalen. Graag willen wij hierbij alle aanwezigen danken en hopen wij dat zij er volgend jaar een even leuke avond van willen komen maken.

Werkdag op zaterdag 4 juli

Langs deze weg willen wij iedereen uitnodigen voor de werkdag van zaterdag 4 juli vanaf 9 tot 16u. Bedoeling is om de zijwand van de meisjeslokalen opnieuw waterdicht te maken en de achterwand af te schuren en te herschilderen. Als u ons hierbij kan komen helpen danken wij u zeer! Gelieve een mailtje te sturen naar kristiendw [apestaart] jowen [dot] be. Zo kunnen wij zorgen voor de nodige natjes en droogjes voor de helpende handen.

Barbecue op zaterdag 27 juni

U herinnert zich vast en zeker nog wel de reuze barbecue op het Edenplein vorig jaar naar aanleiding van de feesten '50 jaar Neerland'. 50 jaar kan natuurlijk maar één keer gevierd worden, maar de gezellige barbecue wordt herhaald! En zeg nu zelf, een feest maak je er toch zelf van! De opbrengst wordt ook gebruikt voor het lokalenproject, dus inschrijven op jowen.be/bbq is de boodschap! En voor wie schrik heeft, we garanderen mooi weer :-).

Status nieuwbouw

Vzw opgericht

De eerste vraag is natuurlijk wie gaat die lokalen bouwen? Logisch antwoord zou zijn 'de chiro'. Maar praktisch en vooral juridisch kan dit niet, daarom is er op 7/11/2008 een vzw opgericht die zich uitsluitend zal bezig houden met de bouw en het beheer van de nieuwe chirolokalen.

Meer informatie

Plannen tekenen

Een belangrijke stap in de voorbereiding van een bouwproces is natuurlijk beslissen wat er gebouwd moet worden. We hebben geprobeerd om in onze plannen zoveel mogelijk de meningen die we de laatste jaren opgevangen hebben mee te nemen.

Conclusie is dat we streven naar: degelijk sanitair, acht afdelingslokalen, een leidingslokaal, voldoende opslag ruimte voor materiaal, een grote zaal en een kleine keuken.

Daarbij zijn we alvast zeer blij met de steun die de architecten Van den Abbeele & Gonzales en ons toegezegd hebben.

Plannen faseren

Enerzijds rekenen we erop om aan deze bouw veel zelf te kunnen doen, hiervoor hebben we reeds uit verschillende hoeken steun toegezegd gekregen (zie verder). Maar we zoeken nog meer reacties en helpende handen want volgens onze voorlopige ramingen is het financieel niet haalbaar om dit alles 'in één keer' te bouwen.

Daarom hebben we een prioriteiten analyse gemaakt waarbij we op héél korte termijn willen focussen op de brandveiligheid en beperkte renovatie van de huidige meisjeslokalen. Vervolgens zullen we de nieuwbouw ook in twee fasen opdelen. De eerste fase zal bestaan uit het oplossen van de grootste noden (sanitair!) en enkele nieuwe lokalen. Verder voorzien we ook een grote zaal incl. kleine keuken wat voor verhuur interessant kan worden.

Meer info

Subsidiedossiers indienen

Subsidies zullen ook een belangrijke financieringsbron vormen. Er is binnen het groepje lokalen de voorbije maanden hard gewerkt om hiervoor de nodige dossiers voor te bereiden. We zijn dan ook heel blij dat

  • de Stad Antwerpen
  • en het District Wilrijk

beiden hebben toegezegd om naar aanleiding van de brand van 1 juni een noodsubsidie toe te kennen aan de jongenschiro.

Daarnaast bereiden we nog een aantal andere dossiers voor waarvoor we spoedig antwoorden verwachten.

Meer info

Status bouwplannen

Na het binnenkomen van de eerste offertes zitten nu ook de eerste vergaderingen met mogelijk bouwfirma's erop. Wij verwachten van hen binnen zeer korte termijn aangepaste versies. Zij bleken namelijk bereid om hun eerste voorstellen in samenspraak met ons aan te passen aan onze specifieke eisen en vooral budgettaire beperkingen.

Steun

Reeds toegezegde steun

Bouwen kost geld, veel geld maar dat moeten we niemand onder jullie vertellen.

De chiro heeft de voorbije jaren zelf door de vele geldacties een beetje bij beetje een mooi startkapitaal kunnen sparen. Dat neemt echter niet weg dat er nog een veel groter budget bij elkaar gebracht zal moeten worden. Daarom doet het ons een heel groot plezier om jullie te kunnen laten weten dat

  • de parochie/kerkfabriek
  • de organisatoren van de Bellle Epoque feesten

reeds toegezegd hebben om een duit in het zakje te doen! Bedankt daarvoor!

Ook het bedrijfsleven steunt ons

We hebben samen met de leiding en de districtsschepen voor Jeugd mr. Danny Van Assche onlangs een brief gestuurd naar de Wilrijkse bedrijven met de vraag om steun. Om fiscale redenen loopt dit via chiro nationaal waardoor we nog geen exact geen zicht op de respons, maar verschillende hebben ons reeds laten weten ons te willen steunen.

Fiscale attesten giften

Om te eindigen zouden wij graag iedereen die een fiscaal-vriendelijk eindejaarscadeau overgemaakt heeft bedanken voor hun steun!

De fiscale attesten zijn in februari/maart verstuurd, als u er echter nog geen ontvangen heeft, kan u contact op nemen met het Secretariaat van Chiro Nationaal, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen, 03/232.5162.

Tot slot

Zoals u kan lezen is er al veel werk gebeurd, maar ligt er ook nog héél veel werk op de plank! Alle hulp is daarbij welkom, als u graag wilt meehelpen (op welke manier dan ook) mag u ons altijd aanspreken. U kan ook steeds de enquête invullen.

Aarzel niet ons te contacteren voor eventuele opmerkingen of suggesties, wij kijken wij alvast uit naar uw telefoontje/mailtje!

Bart, Jeroen, Joni, Kristien, Ludo, Mark-Filip, Michael, Sven en Wim